Spring naar content

Sporthal Elzenhagen

Amsterdam

renders: LIAG architecten en bouwadviseurs

Nieuwbouw Sporthal Elzenhagen

De totale oppervlakte van de nieuwe sporthal is 4508 vierkante meter, verdeeld over drie bouwlagen, waarvan een deel ondergronds. Sporthal Elzenhagen komt te liggen tussen een nieuwe atletiekbaan en een bestaande woonwijk. Ook komt na oplevering van de sporthal een nieuwe middelbare school op het terrein. De gevel van de sporthal wordt uitgevoerd in baksteen – Amsterdamse School. In het metselwerk de drie Andreaskruizen – het karakteristieke logo van de stad Amsterdam – en een aantal sporters afgebeeld.

Duurzaamheid

Duurzaamheid was een sleutelbegrip bij Sporthal Elzenhagen. Zo wordt voor de HSB-elementen gebruikgemaakt van cellulose-isolatie (papier en karton) en wordt er in de volle breedte van het project gewerkt met materialen die een minimale impact hebben op het milieu. Doel is om de MPG-score (Milieuprestatie Gebouwen) onder de door Amsterdam gestelde bovengrens van € 0,70 per vierkante meter bruto vloeroppervlak te houden.

Circulair – losmaakbare constructie

Amsterdam wil in 2050 een circulaire stad zijn en in 2030 50 procent minder nieuwe grondstoffen gebruiken. Een stad die waardevolle materialen en grondstoffen hergebruikt en geen afval produceert. Daarom zetten we in ons ontwerp volop in op hergebruik. Hoe? De draagconstructie is volledig ‘losmaakbaar’ uitgevoerd. De stalen constructie is demontabel met HSB-elementen. Al deze elementen zijn na de levensduur van de sportaccommodatie weer te ontmantelen en ergens anders voor te gebruiken. Dit zorgt voor een goed circulair uitgangspunt.

BIM

Eenmaal opgeleverd moet de sporthal ook circulair kunnen worden onderhouden door het gemeentelijk vastgoedbedrijf. In een gedetailleerd BIM uitvoeringsplan zijn alle eisen en specificaties opgenomen. Dat betekent concreet dat BIM in de realisatie volledig is verweven in zijn werkmethode, waarbij alle verschillende disciplines vanuit één integraal ontwerp werken. Zo zijn de bouwers altijd in control: op onvoorziene vertragingen, afwijkingen of scopewijzigingen kunnen ze direct reageren. Bovendien verloopt dankzij BIM de overdracht van de sporthal aan de gemeente straks heel soepel – alle specificaties en knowhow over het gebouw zijn vastgelegd in één helder overzicht.

 

Projectgegevens
Projectnaam
Sporthal Elzenhagen
Adres
Elzenhagensingel Amsterdam
Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam
Adviseurs
Galjema, Fugro
Constructeur
Bouwadviesbureau Van der Ven
Functies
Sportcomplex
BVO
4500 m2
Monumentstatus
Hoofdaannemer
K. Dekker Bouw & Infra
Aannemer
Aanbesteding
2021

Vergelijkbare projecten