Spring naar content

Indoor Sportcentrum Leiden

Leiden

ontwerp: Slangen+Koenis Architecten | visuals: DMOO

Indoor Sportcentrum Leiden

Op de hoek van de Churchilllaan en de Telderskade wordt het nieuwe Indoor Sportcentrum de blikvanger van Leiden West. Het indoor sportcentrum vervangt de oude Vijf Meihal en zal naast een topsporthal met een tribune voor ca. 2.000 toeschouwers, ook een breedtesporthal toevoegen aan het sportlandschap van de gemeente Leiden. Het sportcentrum huisvest bewegingsonderwijs voor het Leonardo College en het MBO Rijnland. Daarnaast is het de nieuwe topsportaccommodatie voor ZZ Leiden, één van de Nederlandse basketbalverenigingen, die op hoog niveau in Europa spelen.

Architect: Slangen + Koenis architecten

Stalen sandwichpanelen, puien van glas of polycarbonaat en verticale lamellen, geven een dynamisch ritme van open- en geslotenheid aan de bovenbouw. De plint is uitnodigend en warm door de grote mate van transparantie en het gebruik van hout. Ook is ervoor gekozen om de gesloten gevelelementen in de plint te laten begroeien, wat het groene karakter van het gebied mooi versterkt.

In de materialisering van het interieur wordt het industriële en stoere karakter van de buitenzijde van het sportcentrum doorgezet. Er is gekozen voor een combinatie van beton, staal en hout aangevuld met kleuraccenten voor een speels effect. Hierdoor ontstaat een interessant combinatie van rauwe- en warme materialen.

De gemeente Leiden heeft een ambitieus duurzaamheidsbeleid. Door te kiezen voor een uiterst duurzaam installatie- en energieconcept dat onder meer bestaat uit ca. 1.300 PV-panelen en 2 luchtgekoelde warmtepompen, is het gebouw over het gehele jaar energie leverend. In het zomerseizoen lukt het zelfs om ca. 40% van de opbrengsten terug te leveren aan het net.

Om de duurzaamheid van het nieuwe Indoor Sportcentrum Leiden in beeld te brengen, is er gewerkt met GPR. GPR heeft een betrouwbare/onafhankelijke methodiek en maatstaf speciaal ontwikkeld voor sportcomplexen. Dit geeft een zeer gedetailleerd beeld voor de duurzaamheid op de thema’s: energie, materialen (MPG), gezondheid, gebruikskwaliteit, toekomstwaarde en circulariteit (CPG).

Projectgegevens
Projectnaam
Indoor Sportcentrum Leiden
Adres
Telderskade Leiden
Opdrachtgever
Gemeente Leiden
Functies
Sportcomplex
BVO
9.200 m2
Monumentstatus
Hoofdaannemer
Remmers Bouwgroep
Aannemer
Aanbesteding
2021

Vergelijkbare projecten